Kadmos i Evropa

                                                                    KADMOS


Kadmo (starogrčkiΚάδμος) bio je, u grčkoj mitologijifeničanski princ, sin tirskog kralja Agenora i kraljice Telefase te brat FenikaKilika i Europe. Kad je Zevs oteo Europu, Agenor je poslao svoje sinove u potragu za sestrom i naredio im da se bez nje ne vraćaju u Fenikiju. Tokom svojih lutanja Kadmo je u Grčkoj osnovao grad Tebu, čiji se akropolj njemu u čast isprva zvao Kadmeja.


Kadmos i zmaj
Osnivanje Tebe

Kadmo je, tragajući za sestrom Evropom, stigao u Delfe, gde je pitao proročište za savet. Pitija mu je naredila da odustane od potrage za sestrom i da osnuje grad na mestu do kojeg će ga odvesti jedna krava sa šarom u obliku polumeseca na slabinama. Prolazeći kroz Fokidu ugledao je takvu kravu među govedima Amfidamantova sina Pelagona; Kadmo je ovu kravu kupio i dugo je sledio, dok ga na kraju nije odvela u Beotiju, gde je životinja od umora izdahnula. Na tom je mestu Kadmo odlučio osnovati grad Tebu. Prvo je tu postavio kip boginje Atene, kojoj je hteo da žrtvuje kravu. Kako mu je za žrtvu bila potrebna voda, poslao je nekoliko svojih pratilaca po vodu na obližnji Ismenin izvor. No strašni zmaj, čuvar ovog izvora, napao je i usmrtio Kadmove drugove; na njihove povike dojurio je Kadmo i ubio zmaja. Po Ateninom savetu, on je polovinu zmajevih zuba posejao, a drugu je polovinu boginja poklonila kolhidskom kralju Ejetu. Iz posejanih zuba iznikli su odmah naoružani ljudi, Sparti Kadmo je među njih bacio kamen i oni su odmah počeli ogorčenu borbu, iz koje je preživelo samo petorica Sparta. Oni su mu pomogli da podigne Kadmeju, tj. tebansku utvrdu, te su postali osnivači najplemenitijih porodica tog grada.


                                                                      EVROPA
Evropa prema Homerovoj Ilijadi, kći Fenika i Perimede, ali prema opštem predanju,ona je kći feničanskog kralja Agenora i Telefase, koju je Zevs, prerušen u u bika, preneo na svojim leđima iz Fenikije na Krit. Homer i Herodot navode da je po ovoj mitskoj feničanskoj princezi kontinent Evropa dobila svoje ime. 
Ugledavši lepu kraljevu kći dok je ova u društvu svojih drugarica brala cveće na obali sidonskoj ili tirskoj, Zevsa je obuzela strasna ljubav za njom. Ne bi li joj prišao, dao se prerušiti u braonkasto-plavuškastog (ili sjajnobelog) bika, rogova zakrivljenih u obliku polumeseca. Tako prerušen, Zevs je ponizno prišao devojčici, spustivši se pred njom na kolena, pritom je gledajući krotko, umiljatim očim. To je Evropu, najlepšu i najrazuzdaniju od svih prisutnih, toliko očaralo, da se usudila popeti na njegova leđa. Dok se uspinjala molila je drugarice da urade isto. Međutim, tek što je sela, bik je stao na noge, pojurio u more i uskočio u talase. Tamo mu je pritekao brat, Posejdon, ravnajući talase pred njim i njegovim plenom, dok su ih Tritoni i Nereide, štaviše i Afrodita, putem pratili. Prestrašena i pokolebana devojčica glasno je stala jadikovati, držeći se jednom rukom za rogove a drugom pridržavajući haljinu da joj se ne pokvasi. Ali Zevs ju je uspeo utešiti i odneti na Krit.

Evropa na biku


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Herkul

Persefona